У Польщі запроваджують нову програму допомоги сім'ям з дітьми: чи можуть українці подавати заявки

Програма допомоги сім'ям з дітьми
Програма допомоги сім'ям з дітьми

У Польщі стартує нова програма "Aktywny rodzic" для підтримки сімей з дітьми

З 1 жовтня 2024 року у Польщі розпочнеться нова програма підтримки сімей з дітьми під назвою "Aktywny rodzic". Про це повідомили на сайті польського уряду.

Програма передбачає три види допомоги, а саме:

  • допомогу для батьків, які повертаються на роботу після того, як їхня дитина досягне трьох років - "Aktywni rodzice w pracy";
  • допомогу на перебування дитини в яслах - "Aktywnie w żłobku";
  • допомогу на заміну сімейного догляду капіталом - "Aktywnie w domu".

Згідно з програмою, виплати можуть сягати 1900 злотих на місяць на кожну дитину. Допомога надаватиметься без урахування доходів сім'ї і не буде оподатковуватися. Заявки прийматимуться лише в електронному вигляді через систему Управління соціального страхування Польщі ZUS.

Допомогу матимуть право отримати громадяни Польщі, ЄС/ЄАВТ, Великобританії та інші іноземці з легальним статусом перебування. Для громадян України, які прибули до Польщі через війну, буде доступна тільки допомога "aktywnie w żłobku" (активно в яслах) за певних умов.

Українці матимуть можливість отримати допомогу в розмірі 1500 злотих на місяць для оплати перебування дитини в яслах (1900 злотих для дітей з інвалідністю). Для отримання цієї допомоги необхідно мати статус PESEL UKR та постійно перебувати в Польщі протягом 365 днів.

Заявку на отримання допомоги можуть подати один із батьків, фактичний опікун, законний опікун, особи, які щоденно доглядають за дитиною, прийомні батьки, особи, які керують дитячим будинком сімейного типу.

Раніше було повідомлено про зростання виплат для робітників у Польщі з 1 липня.

Читайте також