У Раді Європи відкрилася фотовиставка про дітей та війну в Україні

Відкрили фотовиставку "Світанок" до другої річниці війни в Україні

У Палаці Європи в Страсбурзі відкрили фотовиставку "Світанок", яка присвячена другій річниці повномасштабної війни в Україні. Експозиція складається з серії фотографій українських дітей, чиї домівки та міста були зруйновані окупантами. Фото було зроблено французьким фотографом українського походження Юрієм Білаком. Про це повідомило інформагентство "Укрінформ".

Відкриваючи виставку, заступник генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берге зазначив: "Ці діти повинні бути в школі, грати з друзями, проводити час зі своїми сім'ями, мріяти про майбутнє. Натомість сотні українських дітей були вбиті, понад тисячу – поранені, а десятки тисяч – викрадені і відправлені до Росії, Білорусі або на українську територію, що перебуває під російською окупацією".

Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, відзначивши значимість виставки, сказав: "За допомогою цих потужних фотографій Юрій Білак розкриває сувору реальність дитинства, затьмарену наслідками російської агресії, і нагадує нам про радощі та безпеку, яких несправедливо позбавлені ці юні душі. Це є нагадуванням про спільний обов'язок захищати невинних дітей і невтомно працювати заради світу, де мир, діалог і дипломатія переважають над війною та агресією".

Юрій Білак, французький фотограф українського походження, є автором фотографій, зроблених у різні періоди останніх років в Україні. Він фотографував події Революції гідності, російсько-української війни та життя на Донбасі. Білак також створив проєкт про дитинство в зоні бойових дій, на фотографіях представлені діти з різних міст України, включаючи Бучу, Ірпінь, Гостомель, Бородянку, Чернігів, Новоселівку, Ягідне, Лукашівку, Маріуполь та Вінницю. Кожній фотографії додається коротка історія про долю зображеної дитини.

Зокрема, на виставці можна побачити історію українки, яка пройшла 3 тисячі миль, щоб звільнити свого сина, якого викрали окупанти.