У Росії пілоти Ту-22М3 на вагу золота. Це закрита каста – експерт

Сьогодні ЗСУ вперше ліквідували дві ракети Х-22, а також збили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Російська сторона стверджує, що причиною авіатрощі стала «технічна несправність». Цю версію висміяв у своєму дописі у соцмережі військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він звернув увагу на відео падіння борта, на якому видно пожежу двигуна.  

«Найімовірніше, птах у двигун потрапив. Ну, видно ж, що двигун горить...! Точно якийсь баклан чи чайка залітали. Причому, як експерт, смію заявити, що залітали парно, але першим був баклан», – іронічно прокоментував версію росіян Коваленко і привітав ЗСУ з першим збиттям. 

Військовий експерткаритикує версію Росії про технічну несправність

Експерт  також зауважив, що у Росії пілоти таких повітряних суден – на вагу золота. Ця «каста» є закритою та нечисленною. 

«Пілот Ту-22М3 – це окрема каста серед російських пілотів, закрита та нечисленна. А тому, втрата навіть одного такого члена екіпажу це болюча і часом непоправна втрата, оскільки підготовка такого екіпажу часом коштує як сам літак», – підкреслив експерт.

Нагадаємо, як повідомив командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук, збиття бомбардувальника Ту-22МЗ на території Росії є операцією Головного управління розвідки Міноборони. Літак вдалося атакувати за 300 км від України.  

Повітряні сили ЗСУ знищили бомбардувальник Ту-22М3 у знак вендети

«Уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил у взаємодії з Головним управлінням розвідки МО України знищили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах. Під час сьогоднішньої атаки уперше знищено дві такі ракети. Україні потрібно більше засобів, більше ракет, аби краще захистити від російського тероризму прифронтові території», – зазначив Олещук.

Як відомо, 19 квітня у Ставропольському краї Російської Федерації впав російський військовий літак, стратегічний бомбардувальник Ту-22м3.

Військові сили ЗСУ назвали збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 у Ставропольському краї своєрідною «вендетою» за масовану атаку по Україні в ніч проти 19 квітня. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі «Радіо Свобода».

«Це була свого роду вендета за те, що російська стратегічна авіація атакувала сьогодні наші мирні міста, де загинули цивільні люди. Ми всі сьогодні бачили ці страшні кадри після того, як Росія атакувала Україну. Це вперше, коли Повітряні сили спільно з нашими партнерами, з ГУРом, змогли збити літак Ту-22М3 стратегічної авіації», – сказав спікер.

Нагадаємо,  Дніпропетровська область у ніч на 19 квітня була атакована російськими військами, лише за ранок збили 9 ракет, ще дві – уночі, але є і влучання. Пошкоджено два інфраструктурні об'єкти та підприємство у Павлограді, є руйнування і жертви у Синельниковому, будинки на Нікопольщині. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Сергій Лисак.