У Вінниці планують будівництво ще 11 сонячних електростанцій

Вінниця, 11 сонячних електростанцій будуть побудовані
Вінниця, 11 сонячних електростанцій будуть побудовані

Вінницька міська рада затвердила зміни до Програми будівництва сонячних електростанцій для власного споживання електроенергії об’єктами комунальної власності. Основною метою є розширення джерел фінансування проєктів і вдосконалення технічних рішень.

Схожі СЕС також плануються встановити на комунальних закладах освіти, медицини та спорту у 2023-2027 роках. Це дозволить забезпечити енергетичну безпеку громади та поліпшити екологічну ситуацію.

«Ми також плануємо встановити сонячні станції на наших комунальних установах та закладах. У цьому році ми вже встановили таку СЕС на даху 3-ї лікарні, загальна потужність якої складає 71,4 кВт. У цьому рішенні передбачається встановлення сонячних батарей на 11 комунальних установах та закладах. Далі нашою метою є встановлення "сонця" на всіх школах, садочках і на інших об'єктах комунальної власності», – зазначив Сергій Моргунов.

Програма також передбачає заощадження витрат на енергоносії та мінімізацію навантаження на загальну енергосистему. Основний акцент робиться на сталому розвитку та впровадженні зелених технологій.

«Після введення в експлуатацію сонячних електростанцій очікується значне зменшення витрат на електроенергію. Це дозволить оптимізувати бюджет та використати зекономлені кошти для соціальних програм та інфраструктурних проєктів», – пояснила Ольга Ремешевська, директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради.

Перелік об’єктів для будівництва сонячних електростанцій буде розширюватися на основі детального аналізу енергетичних потреб та економічної доцільності. Крім бюджетних коштів, також планується залучення інвестицій від міжнародних фінансових інституцій та приватних інвесторів.

Читайте також