Угорщина наклала вето на вступ Болгарії до Шенгену, але прем'єр Денков має план

Прем'єр-міністр Микола Денков заявив, що проблема з вето Угорщини на вступ Болгарії до Шенгену може бути вирішена, якщо парламент скасує податок на транзит російського газу. Він вважає, що це рішення допоможе подолати Угорщину. Про це Денков сказав в інтерв'ю телеканалу Nova.

У липні минулого року Нідерланди вносили вето проти вступу Болгарії до Шенгенської зони. Згідно з Денковим, це заважало Болгарії отримати членство в зоні Шенгену. Однак за останні місяці, Болгарія зробила багато роботи, щоб переконати Амстердам скасувати вето. Угорщина загрожувала вето щодо членства Болгарії у Шенгенській зоні через мито на транзит російського газу.

Денков наголосив, що він декілька разів намагався пояснити прем'єр-міністру Угорщини, Віктору Орбану, що цей податок не стосується Угорщини. Однак, вони все одно мають підозри. Денков сказав, що важливо усунути ці підозри і забезпечити відсутність проблем з Угорщиною щодо вступу до Шенгену.

Денков нагадав про телефонну розмову між Орбаном і колишнім прем'єр-міністром Болгарії, Бойко Борисовим, щодо цього податку. Він також зазначив, що не мав розмови з Борисовим про це питання.

Прем'єр-міністр впевнений, що якщо податок на російський газ буде скасований, проблеми з Угорщиною щодо вступу до Шенгену зникнуть.

У жовтні минулого року Болгарія ввела мито в розмірі 20 левів ($10,7, або 1020 руб.) за кожен мегават годину транспортування російського газу через свою територію. Угорщина загрожувала заблокувати вступ Болгарії до Шенгену, якщо це мито не буде скасоване. У грудні стало відомо, що Нідерланди відмовилися від свого вето. Австрія також продовжує заперечувати проти вступу Болгарії до Шенгенської зони.

Україну також шантажує Угорщина у питанні вступу до Шенгену. За повідомленням Reuters, Будапешт накладе вето на вступ Болгарії до Шенгенської зони, якщо Софія не скасує податок на транзит російського газу. Угорщина вимагає цього, оскільки введення податку зробить газ дорожчим на 20%. Вугорці обурені, що Болгарія та інші країни, крім них, домовилися про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу.