Угорщина пригрозила Україні судом через санкції проти російського "Лукойлу"

Угорщина пригрозила Україні судом
Угорщина пригрозила Україні судом

Угорщина збирається подати позов проти України через загрозу енергетичній безпеці країни

Угорщина розглядає можливість подати судовий позов проти України через рішення зупинити транзит нафти російської компанії "Лукойл". Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

За словами міністра, Угорщина не має достатньої інфраструктури для отримання нафти з інших джерел, окрім Росії. Він вважає рішення України "неприйнятним" для країни, яка стежить за вступом до Європейського Союзу, оскільки це загрожує постачанням нафти до Угорщини та Словаччини - двох країн-членів ЄС.

«Рішення Києва суперечить Угоді про асоціацію із ЄС», - заявив Сійярто.

Сіярто планує розпочати процедуру консультацій з Єврокомісією як відповідь на рішення України. Якщо ці переговори не приведуть до результату, Угорщина може звернутися до арбітражного суду протягом 40 днів. Якщо рішення не буде досягнуто, ЄС може відмовитися виконувати свої зобов'язання за Угодою про асоціацію з Україною.

Варто відзначити, що представники Словаччини також висловили своє незадоволення цією ситуацією. Прем'єр-міністр Роберт Фіцо розкритикував санкції проти "Лукойлу" під час телефонної розмови з українським прем'єром Денисом Шмигалем.

Читайте також