Ухилення від мобілізації: чи може ТЦК забрати права водія

Ухилення від мобілізації: ТЦК забирає права водія
Ухилення від мобілізації: ТЦК забирає права водія

Нові правила мобілізації в Україні

Починаючи з 18 травня 2024 року в Україні діють нові правила мобілізації, які описує Міністерство оборони України. Згідно з цими змінами, Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) більше не має права самостійно вилучати права водія у громадян за ухилення від постановки на військовий облік або призову на службу.

За нагадуванням від Міністерства оборони України, всі придатні до служби чоловіки повинні бути зареєстровані у ТЦК. Мобілізація стосується чоловіків віком від 25 до 60 років, але навіть ті, хто молодше 25 років, також мають зареєструватися. За невиконання обов'язку по реєстрації передбачено штраф.

ТЦК повинен повідомити громадянина, потім звернутися до поліції для його розшуку та доставки до військкомату, надіслати письмове повідомлення на адресу його проживання. Тільки якщо вимога не буде виконана протягом 10 днів після надсилання листа, центр може подати до суду. Якщо суд погодиться з вимогами та ухвалить рішення про обмеження прав водія, це рішення буде передано до виконавчої служби для внесення змін до відповідних баз даних. Тільки після цього, у разі зупинки автомобіля такого водія, поліція може вилучити його документи для виконання вимог ТЦК.

Важливо зауважити, що процедура обмеження прав водія для ухилянців не відбувається миттєво, а передбачає кілька етапів, які треба пройти. Такі зміни стосуються усіх громадян України, які ухиляються від призову на службу.

Строго дотримуйте нові правила!

Читайте також