Україна може отримати від Норвегії модернізовані F-16

Україні передадуть F-16 з далекобійними ударними засобами

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде повідомив, що військові літаки F-16, які передадуть Україні, будуть оснащені далекобійними ударними засобами поразки. Вважається, що ці засоби є вкрай необхідними для Сил оборони.

"Ми передаватимемо норвезькі F-16 – оновлені, в хорошій формі. Поряд із датськими та нідерландськими колегами проводиться підготовка українських пілотів. Можливо, там будуть навіть далекі ударні можливості, які зараз дуже важливі для України", - заявив Ейде.

Зазначається, що передача цих винищувачів є частиною співпраці між Україною, Норвегією, Данією та Нідерландами. Міністр Ейде також зазначив, що серед переданих винищувачів є модернізовані літаки, які знаходяться в найкращій бойовій формі, а також фюзеляжі, які можуть бути використані для ремонту.

Ейде підкреслив, що успішна бойова експлуатація F-16 залежить від його озброєння та бойового навантаження. Тому він запевнив, що літаки, які будуть українській армії, будуть оснащені новітнім озброєнням.

На переговорах з главою МЗС України Дмитром Кулебою також обговорювалися питання передачі систем ППО та підтримки енергетичного сектору. Кулеба зазначив, що системи ППО NASAMS, які раніше були передані Україні Норвегією, добре себе зарекомендували. Водночас, глава МЗС зазначив, що Норвегія також може допомогти Україні отримати системи Patriot з інших країн.