Україна планує повернути офлайн навчання для 300 тисяч школярів

Офлайн навчання українських школярів
Офлайн навчання українських школярів

Україна планує повернути школярів до очного навчання

Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров оголосив про впровадження комплексної стратегії "Школа офлайн", спрямованої на повернення 300 тисяч школярів до очного навчання до кінця року.

Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

Українська система освіти зазнала втрат через пандемію COVID-19 та війну. Згідно з дослідженням PISA-2022, українські діти відстають від однолітків з інших країн на два роки. Тому ця ситуація вимагає негайних дій щодо підвищення якості освіти та збереження покоління.

Зараз понад 600 тисяч дітей навчаються дистанційно, а ще 390 тисяч - за кордоном. Однак, онлайн-освіта має свої недоліки, такі як відсутність соціалізації, проблеми з навчанням під час відключень електроенергії та неможливість контролювати безпеку учнів під час повітряних тривог.

Стратегія "Школа офлайн" почне діяти з 1 вересня 2024 року та впроваджуватиметься поступово. Вона включатиме такі компоненти:

  • Внутрішньо переміщені діти навчатимуться очно за місцезнаходженням, якщо це безпечно.
  • Дітям за кордоном зменшать навантаження, залишивши дистанційно лише предмети з українознавчим компонентом.
  • Учні з тимчасово окупованих та прифронтових територій отримають індивідуальний підхід до навчання.
  • Розвиток інфраструктури: будівництво укриттів, закупівля шкільних автобусів та забезпечення учнів необхідними технічними засобами.
  • Підтримка вчителів: можливість переходу до кадрового резерву зі збереженням середньої зарплати та проходженням спеціального навчання.
"Якщо ми не виведемо дітей до безпечного офлайну, то не зможемо подолати освітні втрати. Це глобальне фундаментальне питання виживання країни в майбутньому", - зазначив Михайло Федоров.

Новий навчальний рік в українських школах розпочнеться 2 вересня 2024 року і триватиме до 30 червня 2025 року.

Читайте також