Україна пошкодила третину ворожого флоту. Forbes описав нову тактику окупантів у Чорному морі

Ворожий флот Криму поніс серйозні пошкодження
Ворожий флот Криму поніс серйозні пошкодження

За 27 місяців Україна зуміла потопити або серйозно пошкодити близько третини військових кораблів Російського Чорноморського флоту в окупованому Криму. Це близько десятка кораблів, повідомляє Forbes.

У зв'язку з втратами, російські командири військово-морських сил наказали військам ретируватися до безпечних портів на півдні Росії. Але вони залишили десятки менших суден, тому українські сили оборони зосередили свою увагу на цих суднах.

Остання атака на кораблі була найбільш витратною для Російського Чорноморського флоту в Криму. Вранці 30 травня морські ударні сили Головного управління розвідки відправили безпілотні катери Magura V5 до бухти Вузька на заході півострова.

Російські літаки намагалися збити безпілотні катери, але деякі з них змогли дістатися до бухти. Російські артилеристи, налякані, відкрили вогонь і стріляли в їхні боки без урахування передбачуваної траєкторії

В результаті атаки два катери КС-701 потонули, а ще два були пошкоджені. Це становить п'ятнадцять відсотків від загальної кількості таких кораблів. Того ж дня ЗСУ також пошкодили два російські пороми, які використовувались для перевезення вантажів через Керченську протоку до східного Криму.

Попри те, що знищені КС-701 не мають значної зброї, вони були корисними для матеріально-технічного забезпечення і патрулювання акваторії навколо тимчасово окупованого півострова. Журналісти називають їх водними вантажівками, які доставляють вантажі з Півдня Росії до Криму.

Таким чином, українські сили оборони, відбиваючи головні лінії постачання до оккупованого Криму, скорочують російські логістичні можливості. Російські судна доставки стали мішенями для українських безпілотних катерів.

Нагадаємо, що в ніч на 30 травня Сили оборони України здійснили ракетний удар по керченській поромній переправі.

Також українські розвідувальні сили пошкодили чотири російські катери типу "Тунець", які використовуються для логістики і патрулювання акваторії біля тимчасово окупованого Криму.

Крім того, служба безпеки вдалося завдати удару по радарному комплексу "Небо-СВУ", вартість якого становить близько 100 млн доларів.

Основною метою Сил оборони є ізоляція Криму, віддалення російських повітряних і морських сил від південної України і припинення діяльності півострова як логістичного центру окупантів.

Читайте також