Українцям розповіли, хто може отримати допомогу з безробіття: який розмір виплат

Допомога з безробіття в Україні
Допомога з безробіття в Україні

Українцям розповіли, як отримати допомогу з безробіття у 2024 році та який розмір виплат.

Згідно з законом "Про зайнятість населення", українці, які втратили роботу, можуть стати на облік до центру зайнятості та отримувати допомогу з безробіття. Недавно Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до закону про безробіття в умовах війни", який спрощує процедуру отримання допомоги для ВПО та осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Для оформлення допомоги потрібно звернутися до найближчого центру зайнятості, однак також можливо подати заяву електронно через портал Дія. Особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зонах бойових дій та не мають необхідних документів для реєстрації, можуть подати заяву за спрощеною формою.

Статус безробітного надається з першого дня реєстрації в центрі зайнятості за особистою заявою. Розмір допомоги залежить від страхового стажу та може становити до 360 календарних днів.

У 2024 році розмір допомоги з безробіття становить 7100 гривень, при цьому він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати. Більшість безробітних отримуватимуть допомогу залежно від страхового стажу із різним терміном надання.

Допомога у зв'язку з безробіттям виплачуватиметься відсотками від середньої зарплати або не менш ніж мінімальний розмір допомоги з безробіття, залежно від страхового стажу. Крім цього, для безробітних на тимчасово окупованих територіях виплата може здійснюватись без особистого відвідування.

У Німеччині також прийняли важливе рішення щодо виплат біженцям.

Читайте також