Українцям відповіли, чи зарахують для пенсії стаж, набутий за кордоном

Українцям розповіли, чи зарахують для пенсії стаж, набутий за кордоном.

Питання про те, як враховується трудовий стаж, накопичений за межами України під час нарахування пенсії, хвилює багатьох громадян, які протягом частини своєї трудової діяльності працювали за кордоном. Особливо це актуально у сучасних реаліях, коли трудова міграція набула широких масштабів.

На сьогоднішній день люди, які працювали в інших державах, зокрема в Росії, не можуть підтвердити напрацьований стаж та оформити пенсію. При цьому наприкінці квітня Верховна Рада ухвалила закон, де прописано нові положення про стаж за кордоном.

Зокрема, спрощується механізм поновлення виплати пенсій для кримчан. Їх скасовано вимога отримання від Пенсійного фонду РФ. Тобто тепер людині, яка переїхала з Криму, просто достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і хоче отримувати її в Україні.

Тим часом для визначення права на пенсію враховується страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди про пенсійне забезпечення. Це означає, що людина, після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні у 60, 63 або 65 років (залежно від наявного стажу). Для цього необхідно буде надати ПФУ документ, який підтверджує роботу поза Україною.

Однак увагу українців звернули на те, що такий стаж враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховуватиметься при її розрахунку. Якщо ж людина не вистачає стажу, щоб вчасно піти на пенсію, весь закордонний стаж врахують умовно. Таким чином, цей умовний стаж дозволить піти на пенсію вчасно. У свою чергу, розмір самої пенсії визначатиметься лише виходячи з фактичного стажу, придбаного в Україні. Тобто лише за час, коли сплачувались страхові внески.

Робота в Росії та частково на непідконтрольних територіях після 19 лютого 2014 року до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься.

Раніше ми писали, що деяким українцям можуть затримати пенсію.