Українцям виплатять допомогу за зруйноване житло: хто отримає гроші у 2024 році

Українцям пояснили, як отримати виплати переселенцям 2024 року, у яких зруйновано житло.

Як повідомляють українські ЗМІ, кожен громадянин може отримувати допомогу на проживання ВПО, якщо його житло стало жертвою збройної агресії Росії. Для цього потрібно зареєструвати руйнування в Державному реєстрі майна та отримати довідку ВПО.

"Відповідно до абз. 3 п. 5 постанови Кабміну № 332 від 20 березня 2022 року (зі змінами) допомога призначається внутрішньо переміщеним особам, у яких житлове приміщення знищено або пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання) та інформацію про яку внесено до Державного реєстру, або за яким подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування, а у разі його відсутності - обласною державною/військовою адміністрацією факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ", - пояснили українцям.

Особам, чиє житло було зруйновано або пошкоджено до ступеня непридатності для проживання, потрібно зареєструвати руйнування в Державному реєстрі майна та отримати документальне підтвердження. Також потрібно отримати довідку ВПО, яка підтвердить руйнування житла.

Після цього громадяни можуть подати документи на отримання допомоги на проживання ВПО. Враховуються не тільки пошкоджене житло, але й майнові критерії.

У разі відновлення житла або забезпечення житлом виплата допомоги припиняється. Проте, це не стосується дітей-сиріт та осіб, які прибули з окупованої Росії на територію України.

Суми допомоги для осіб з інвалідністю та дітей становлять 3000 гривень, для інших осіб - 2000 гривень. Виплати здійснюються 15 та 28 числа кожного місяця.

Раніше було повідомлено, що деякі громадяни можуть отримати доплати до 15 тисяч гривень.