Українці у Польщі почали активно просити міжнародного захисту

Українці просити міжнародний захист у Польщі

Українці активно звертаються за міжнародним захистом у Польщі. За даними Департаменту у справах іноземців, до кінця березня 2024 року надійшло близько 3000 заяв. Найбільшу групу заявників складають українці.

Внаслідок російського вторгнення в Україну багато людей були змушені залишити свої будинки і шукати притулок за кордоном, зокрема в Польщі, яка прийняла значну кількість українських біженців.

За перший квартал 2024 року кількість заяв про міжнародний захист зросла на 30% порівняно з минулим роком. Найбільше заяв подали громадяни України (1,2 тис.), за ними йдуть білоруси (1 тис.) та росіяни (300).

іноземецю надається міжнародний захист у Польщі, якщо йому чи їй загрожує переслідування чи реальний ризик втрати життя чи здоров'я у країні походження. 

У першому кварталі 2024 року було прийнято позитивне рішення про надання міжнародного захисту для 1,2 тис. осіб. Найбільше положних рішень отримали громадяни Білорусі (670 осіб) та України (410 осіб), а також 50 росіян.

Протягом перших 4 місяців цього року було відмовлено 400 іноземцям. Найбільша кількість відмов стосувалася громадян Росії (170 осіб), білорусів (30 осіб) та єгиптян (30 осіб). Крім того, розгляд заяв було припинено для майже 400 осіб, зокрема громадян Росії (160 осіб), Таджикистану (40 осіб) та України (25 осіб).

Термін розгляду заяви про міжнародний захист зазвичай становить 6 місяців, проте у першому кварталі 2024 року цей термін був коротшим на 1,5 місяця.

Українці у Польщі, біженці, виплати, тимчасовий захист PESEL UKR у 2024

Під час процедури надання статусу біженця іноземці отримують соціальну допомогу та можуть навчатися, включаючи вивчення польської мови. Заявники також мають можливість обирати між проживанням у осередках для біженців або самостійним життям за їх межами.

Раніше було вирішено, що українці можуть виїжджати до інших країн Шенгенської зони.