Українці у Швейцарії можуть отримати 4000 євро допомоги, але є умова

Федеральна рада Швейцарської Конфедерації представила план повернення громадян України, які отримали тимчасовий притулок у країні.

За задумом урядових чиновників, українцям нададуть перехідний період від півроку до 9 місяців для виїзду після скасування режиму захисту. Припускається, що близько 70 тисяч людей або 80% українців, які знаходяться в Швейцарії, захочуть повернутися додому. Багато з них є жінками з дітьми, які мають біометричні документи для перетину кордонів. Інші 20% (близько 14 тисяч осіб), ймовірно, залишаться в Швейцарії після закінчення терміну тимчасового притулку.

Примусова депортація літаками сприймається як крайній захід. Пріоритет надаватиметься самостійному виїзду наземним транспортом.

Щоб стимулювати від'їзд з Швейцарії, розглядається виплата одноразової допомоги від 1037 до 4150 євро на особу. Сума залежатиме від термінів виїзду. Найбільш уразливі категорії, такі як неповнолітні без супроводу та люди похилого віку з обмеженими можливостями, отримають винятки з правом продовженого перебування.

Міністерство закордонних справ Швейцарії заявляє, що тимчасовий статус для українських біженців буде зберігатися, доки існує необхідність з гуманітарних міркувань.

Також до повернення біженців працює й інша країна Європи, яка пропонує виплатити 54 тисячі гривень за добровільний виїзд в Україну.