Українців чекає подорожчання комуналки: як зміняться тарифи на воду, газ та світло після опалювального сезону

Українцям розповіли про зміни тарифів на воду, газ та світло після закінчення опалювального сезону, повідомляє "Хвиля".

Кабінет Міністрів запевняв, що тарифи на комунальні послуги, такі як опалення, електроенергія та газ, не зміняться до кінця опалювального періоду. Проте, після його завершення можуть відбутись підвищення цін. За офіційними даними, вартість комунальних послуг зросла майже на 13% протягом останнього року. Найбільше зростання спостерігається у цінах на електроенергію, яка зросла на 69,7% через підвищення тарифу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що уряд не планує змін тарифів під час опалювального сезону та продовжує підтримувати пільговий тариф на електроенергію для населення. Проте, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що рішення про підвищення тарифів буде прийняте з урахуванням економічної ситуації та кон'юнктури ринку.

"Головне - зрозуміти принцип: для всіх категорій споживачів мають бути ринкові тарифи, які покривають усі витрати. А для малозабезпечених людей частина платежів має покриватися з державного бюджету у вигляді субсидії", - зазначив Омельченко.

Експерти не передбачають значного підвищення тарифів на електроенергію у 2024 році, адже це створило б додаткове брем'я для українців, які вже мають великі борги за комунальні послуги. Проте, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що тариф може зрости до 3,5-4 гривень за кВт-год. Енергетичний експерт Юрій Корольчук прогнозує, що тариф на електрику зросте до 3,5 гривень за кВт-год.

Нафтогаз продовжує продавати газ для побутових споживачів за гарантованою ціною. Однак, після закінчення опалювального сезону його вартість може зрости до 10-11 гривень за кубометр. Тарифи на водопостачання також планують збільшити через недофінансування водоканалів та наслідки війни в Україні. Перше зростання тарифів на водопостачання очікується з 1 квітня 2024 року.

"При цьому борги водоканалів за електроенергію становлять понад 3 млрд гривень", - додав Олег Попенко.