Ukraine Facility: Україна та ЄС підписали кредитну угоду

Підписання кредитної угоди Україною та ЄС
Підписання кредитної угоди Україною та ЄС

Україна підписала Кредитну угоду

Голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний та Міністр фінансів Сергій Марченко підписали Кредитну угоду для Ukraine Facility.

Угода дозволить Україні отримати до 27 млрд євро з 50 млрд євро інструменту ЄС Ukraine Facility у період з 2024 по 2027 роки. Ці кошти будуть використані для підтримки державного бюджету країни. Це надасть Україні передбачувану та гнучку підтримку в умовах війни з РФ.

Також Україна отримає 1,9 млрд євро безумовного фінансування від ЄС після набуття чинності цією угодою.

Раніше Рада Європейського Союзу схвалила План для Ukraine Facility, розроблений Україною спільно з європейськими партнерами. Цей план передбачає структурні реформи на 2024-2027 роки, спрямовані на відновлення, відбудову, та підтримку шляху України до ЄС та євроінтеграційних процесів у державі.

Поміж тим, цей план - це не повний перелік усіх запланованих реформ, а лише частина урядових планів.

Ukraine Facility має три ключові компоненти: допомогу державному бюджету (38,27 млрд євро), спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (6,97 млрд євро), та технічну підтримку у реформуванні та покриття відсотків за кредитами (4,76 млрд євро).

"Транші надходитимуть один раз на квартал за результатами виконання індикаторів Плану для Ukraine Facility та їх позитивної оцінки Стороною ЄС. Загалом у цьому році очікується близько 16 млрд євро бюджетної підтримки за програмою", - зазначили в НБУ.

Читайте також