Україні треба мобілізувати ресурси для розвитку зеленої енергетики – Паєтт

США пропонує допомогу Україні у розвитку відновлюваної енергетики, незважаючи на обстріли теплових електростанцій з боку Росії. Про це заявив Джефрі Паєтт, помічник секретаря Бюро енергетичних ресурсів та колишній посол США в Україні.

За його словами, США бажають допомогти Україні залучити ресурси та інвестиції для розвитку вітроенергетики, сонячної енергетики та децентралізованої генерації.

Найнадійніша енергія у довгостроковій перспективі - це енергія, яка розподілена, мережа європейського типу, яка гнучкіша, - підкреслив Паєтт.

Про знищення Трипільської ТЕС Паєтт зазначив, що ця електростанція належала застарілій радянській енергосистемі і була легкою мішенню для російських ракет через свої розміри та централізацію.

Він також підкреслив, що загроза з боку Росії для України залишається, і цей конфлікт надає важливий урок щодо енергетичної безпеки.

Ми всі повинні визнати, що проблеми безпеки не зникнуть нікуди, навіть якщо Україна переможе. Загроза з боку Росії залишиться, - підсумував Паєтт.

За словами Ігоря Тинного, співзасновника Української асоціації відновлюваної енергетики, уряд України повинен забезпечити підтримку інвесторів, які зможуть побудувати до 3 ГВт розподіленої енергетики та до 2 ГВт систем накопичення електроенергії, щоб зменшити відключення електроенергії через знищення гідро- та теплових електростанцій.

Також варто зазначити, що недоплата Гарантованого покупця підприємствам зеленої енергетики за 2023 рік становить 25%, а за 2022 рік - майже 45%.