Українське та польське підпілля розбили сили НКВД

У ніч на 28 травня 1946-го вояки польського підпілля з Армії Крайової, АК, з групи "Свобода і Незалежність" разом з УПА успішно атакували базу НКВД й Управління безпеки комуністичної Польщі в Грубешеві, що в Польщі.

Про це писав польський "Інститут національної пам'яті".

Раніше, 21 травня, представники двох підпільних формувань, АК і УПА, уклали договір, що поклав край двом рокам взаємних боїв і вбивств мирних жителів на півдні Люблінського району Польщі. Угода визначила принципи співпраці між підпіллями проти спільного ворога радянських репресивних органів.

Зустріч підпілля відбулася в селі Жар, яке в той час населяли українці. Воно було під контролем УПА. Розташоване поруч польського села Руда-Ружанецька, яке підтримувало АК. На укладання примирення великий вплив мав тиск місцевого населення, яке натерпілося за період Другої світової війни та польсько-українського конфлікту.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Головним польським прихильником угоди зі сторони АК був капрал Маріан Голембовський "Стер". З української майор УПА Євген Штендера "Прірва". 18 травня на зустрічі на хуторі Ментке поляки запропонували українцям напасти на Грубешів.

Акція сталася в ніч на 28 травня. Основною метою було звільнити в'язнів тюрми в Грубешеві, спалити документи Комісії з переселення, яка депортувала українців в СРСР, і знищити штаби НКВС і УБ. В операції мали взяти участь близько 200 українців і стільки ж поляків. Радянські сили налічували 214 осіб, що на 60 більше, ніж повідомила перед цим польська розвідка.

Після захоплення будівлі УБ повстанці звільнили 20 в'язнів. Попри три атаки, об'єднані сили не змогли захопити районний комітет міністерства оборони комуністичної Польщі. Українці вчинили два напади на Комісію з переселення, але безуспішно. Повідомлення польської розвідки, що в служби безпеки Комісії лише пістолети, виявилися неправдивими. Там сили були озброєні кулеметами.

Батальйон польської армії комуністичної Польщі був на околиці міста, але солдати, яких переконало польське підпілля, залишалися нейтральними та вийшли з казарм, коли відбулася атака на місто. НКВД наздогнав частину сил УПА, але зустрів такий сильний опір, що група переслідування припинила бій.

Під час нападу двоє українців загинули в місті, ще троє під час відступу. З боку польського підпілля загинула медсестра. Якщо вірити офіційним даним, НКВД втратив дев'ять осіб.

Спільний напад на Грубешів став однією з найяскравіших акцій проти влади комуністичної Польщі, проведеної спільно польським і українським підпіллям. Про подію зняли фільм "Рубіж. Грубешівська операція".