В ЄС та США закликали використати доходи від заморожених активів РФ для оборонної допомоги Україні

Єврокомісія пропонує використати доходи від заморожених активів для допомоги Україні

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС повинен скористатися доходами від заморожених російських активів, щоб закупити військову техніку для України.

"Час почати обговорення про використання доходів із заморожених російських активів, щоб спільно придбати військове устаткування для України", - заявила фон дер Ляєн, звертаючись до європарламентарів.

Вона також закликала Європу усвідомити "нагальну необхідність відбудувати, поповнити запаси та модернізувати збройні сили країн-членів".

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер також підтримав ідею використання доходів від російських активів для допомоги Україні на засіданні країн "Групи 20" в Бразилії.

"Європейський Союз напрацьовує шлях використання доходів від російських активів для України. Це реалістичний крок, безпечний з правового погляду. Його можна зробити швидко, і ми на цьому зосереджені", - сказав Лінднер.

США також закликали союзників України швидко знайти спосіб використати заморожені російські активи для допомоги Україні, що стане відповіддю на загрозу зі сторони Росії та спонукатиме до перемовин. Про це заявила міністерка фінансів США Дженет Єллен на пресконференції перед засіданням "Групи двадцяти" в Бразилії.

"Необхідно і нагально для нашої коаліції знайти шлях, як використати цінність цих знерухомлених активів на підтримку опору України, а також для довгострокової відбудови. Хоча ми маємо діяти спільно і продумано, я переконана, що є потужні аргументи міжнародного права, економіки та моралі, щоб рухатись вперед", - заявила Єллен.

Після початку вторгнення Росії в Україну було заблоковано майже 285 мільярдів доларів активів російського Центробанку. Країни "Групи семи" також погодилися, що Росія повинна заплатити за завдану Україні шкоду.

Проте, союзники поки не домовилися про конкретний механізм використання російських коштів на допомогу Україні. Більшість активів заморожені в Бельгії та Франції. Країни Європи планують спрямувати доходи від цих активів на допомогу Україні.

Джерело: Голос Америки