В храмах почали проповідувати українською мовою

В храмах почали проповідувати українською мовою
  • У 1836 році священики Микола Устиянович, Юліан Величковський і Маркіян Шашкевич вперше виголосили проповіді на українській мові у церквах Галичини. До цього проповідували лише на латинській та польській мовах.
  • У 1833 році студенти Львівського університету Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич та Яків Головацький заснували Галицьке літературне угрупування. Одним із найактивніших його членів був Микола Устиянович. Його називали "четвертим" у "Руській трійці".
  • Організація об'єднувала студентську молодь, яка боролася за права української мови. Члени "Руської трійці" записували народні пісні, перекази, казки, легенди, приказки та вислови у різних містах та селах.
  • Студенти видали свою першу збірку поезій під назвою "Син Русі". Альманах "Зоря" був заборонений цензурою, а "Русалка Дністрова" не випустили за участю австрійського уряду.

Для молодих авторів настали часи переслідувань і обшуків. "Руська трійця" не скорилася і прочитала свої проповіді українською мовою в трьох церквах Львова. Вони були проти латинізації письма й підтримували використання рідної мови в інтелігенції.

13 вересня 1848 року в Львові було відкрито кафедру української мови в університеті, яку очолив Яков Головацький.