В Одеському ТЦК викрито багатомільйонну схему заробітку на ухилянтах (фото)

Відкрито ухилування у Одеському ТЦК (фото)
Відкрито ухилування у Одеському ТЦК (фото)

Багатомільйонна схема в Одесі: посадовця викрили на ухиленні від мобілізації

Працівники Державного бюро розслідувань виявили посадовця Приморського районного територіального центру комплектування (РТЦК) та соціальної підтримки (СП) Одеси, який заробляв багатомільйонну суму на ухиленні від мобілізації чоловіків. Про це повідомила пресслужба ДБР.

За даними розслідування, незаконна схема діяла з липня 2023 року в Одеському центрі комплектування. Начальник відділу без дозволу втручався в роботу електронної бази даних "Оберіг", де змінював дані щодо 138 військовозобов'язаних, роблячи їх непридатними для служби в армії.

Наразі ДБР встановило усіх осіб, які встигли скористатись цією схемою. Частина з них встигла виїхати за кордон. Ухилянти, які залишились на території України, були доставлені до центру комплектування для оновлення даних та подальшої мобілізації до ЗСУ

Ця послуга коштувала ухиляням від 4,5 до 7 тисяч доларів і давала можливість організатору схеми заробити принаймні мільйон доларів.

Посадовець був повідомлений про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем. Моментально розглядається питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення його від посади. До речі, за цю статтю передбачена покарання до 15 років позбавлення волі. Наразі йде встановлення повного кола осіб, які були причетні до цієї схеми.

В ході розслідування було проведено 14 обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта і учасників схеми. Процесуальні дії продовжуються.

До цього працівники Державного бюро розслідувань розкрили схему ухилення від мобілізації, яку організував керівник районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Запоріжжя.

Читайте також