В Україні буде створено Єдиний державний реєстр адрес

Створення Єдиного державного реєстру адрес

Україна планує створити Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА) як частину Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Ця ініціатива спрямована на досягнення прозорості, безпеки громадян та сталого розвитку. Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомили про це.

В рамках проекту також планується створення Реєстру адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО) та Реєстру будівель та споруд (РБС).

«Усі цифрові продукти Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури впроваджуються для вирішення наших основних завдань – прозорої розбудови та відновлення, безпеки громадян, створення умов для сталого розвитку громад, підзвітності. Коли ми запроваджуємо будь-яке цифрове рішення, орієнтуємось на антикорупційний ефект та зручність для користувача», – зазначив очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков.

Олександр Кубраков пояснив, що єдиний реєстр допоможе уніфікувати дані про адміністративно-територіальні одиниці, будівлі, споруди та їх адреси. Ці дані будуть використовуватися для прозорого планування відбудови. Громади, які мають достовірну адресну інформацію, наповнюють реєстр.

Наразі більшість громад успішно завершили навчання та підключені до тестового середовища. В найближчий час представники всіх громад пройдуть навчання для швидкого підключення фахівців до реєстрів.

Законність реєстрів та їх значення

Створення та використання таких реєстрів передбачені законодавством України. Вони є необхідними для подальшого покращення електронних послуг та сервісів, пов'язаних з нерухомістю та будівництвом. Реєстри також допомагають у взаємодії між різними державними інформаційними системами, особливо в умовах війни.

Боротьба з незаконним перетином кордону

Протягом останніх трьох тижнів прикордонникам вдалося зупинити 230 спроб незаконного перетину кордону за допомогою підроблених документів. Це стало можливим, завдяки використанню Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, призовників та резервістів «Оберіг».