В Україні до кінця листопада подорожчають найпопулярніші категорії продуктів

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка прогнозує зростання цін на найпопулярніші категорії продуктів харчування від 3% до 8% до кінця поточного місяця. Зокрема, молочні продукти та овочі стануть дорожчими вже найближчим часом. За словами експерта, ціни на овочі зростуть у середньому на 8%, а на молочні продукти - на 5% до кінця осені.

Причинами підвищення цін можуть стати ситуація в Україні, зокрема масовані ракетні удари по енергосистемі і блекаути, які ускладнюють зберігання продукції. Зазначено, що не очікується аномальних цінових вагань.

За даними порталу "Мінфін", ціна на цибулю в Україні знизилася з 23 гривень торік до 12 гривень зараз. Є імовірність подальшого зниження ціни на цей продукт. Найдорожчою є біла цибуля, яка середньо коштує 26,30 гривень.

У серпні 2023 року середні ціни на гречані крупи в Україні зменшилися до 45,61 гривень за кілограм, що на 6,3% менше, ніж на початку війни. Після зростання ціни до вересня 2022 року, поступове зниження ціни спостерігається і зараз, що має перспективи продовження.