В Україні опублікували прогноз урожаю зернових та олійних у 2024 році

Міністерство агрополітики прогнозує рекордний урожай зернових та олійних культур у 2024 році

Міністерство агрополітики України прогнозує, що урожай зернових та олійних культур у 2024 році буде складати 74,1 млн. тонн. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Минулого року Мінагрополітики прогнозувало виробництво на рівні 63,5 млн. тонн, але прогноз не справдився. Аграрії зібрали майже 82 млн. тонн.

Гетьманцев також поділився прогнозними даними щодо окремих культур. Очікується, що врожай зернових складатиме 52,4 млн. тонн, в тому числі кукурудза - 26,7 млн. тонн, пшениця - 19,2 млн. тонн, ячмінь - 4,9 млн. тонн. Олійних культур аграрії зможуть зібрати 21,7 млн. тонн, зокрема соняшник - 12,4 млн. тонн, соя - 5,2 млн. тонн, ріпак - 4,1 млн. тонн.

Гетьманцев також наголосив на оптимістичних прогнозах щодо продовольчої безпеки країни та експортного потенціалу аграрної продукції. За його словами, немає підстав для турботи про внутрішнє продовольче забезпечення. Аграрний сектор має високу значущість та перспективи як на внутрішньому ринку, так і на експорті.

Удари РФ по аграрному сектору

Водночас, варто зазначити, що РФ продовжує завдавати удари по енергетичних об'єктах, припортовій інфраструктурі та аграрному сектору. 19 квітня Росія зруйнувала ємності з аграрною продукцією, призначеною для країн Азії та Африки.