В Україні збільшується захворюваність на Covid-19: МОЗ закликає вакцинуватись

В Україні зростає кількість хворих з ускладненнями коронавірусу. Тому міністерство охорони здоров'я ініціювало низку заходів на підтримку вакцинації.

Вони тривають у 10 регіонах України протягом березня-квітня, повідомляє пресслужба МОЗ.

Нині в Україні двома дозами вакциновано 15,5 млн осіб. А першою бустерною ‒ лише 3,1 млн людей. Понад 260 тис. осіб мають дві бустерні доза щеплення. У МОЗ наголошують, бустер дуже важливий, щоб поновити та продовжити захист від вірусу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"В Україні зараз циркулюють штам "Омікрон" та ще 10 підтипів вірусу SARS-CoV-2. Для нас ризикованою є ситуація появи підтипу "Омікрону" ХВВ 1.5, більш відомого як "Кракен". Для цього штаму характерна швидка передача інфекції від людини до людини. За умови постійного перебування в бомбосховищах, неможливості дотримуватися протиепідемічних норм значно зростає ризик швидкого поширення інфекції та вірогідність того, що більше людей захворіють на коронавірусну хворобу", наголосив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він радить українцям вакцинуватися проти Covid-19, каже, що в Україні достатньо якісних, безпечних та ефективних вакцин.

Водночас лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій наголошує, що вакцинація не гарантує уникнення інфікування.

"Проте вже доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень, які можуть бути критичними в умовах війни. Ми спостерігаємо стабільне зростання захворюваності на Covid-19. Близько 15 тисяч підтверджених випадків за минулий тиждень. Збільшується також кількість ушпиталених через Covid-19 і померлих до 100 летальних випадків на тиждень", сказав Лапій.

За його словами, серед померлих внаслідок ускладнень коронавірусу 85% становлять люди віком від 65 років, які мали би пройти базовий курс вакцинації й отримати принаймні одне бустерне щеплення.

На весну 2023 року прогнозують збільшення захворюваності на Covid-19. Це пов'язано з властивістю штаму Craken швидко поширюватися. не так багато людей вакцинувалося.

При низьких темпах вакцинації захворюваність може зростати і впродовж весни, сказав голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти Covid-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України Федір Лапій,