В Україні зменшили фінансування субсидій, пільг та пенсій: у Мінсоцполітики назвали причину

Зменшення фінансування субсидій, пільг та пенсій українцям
Зменшення фінансування субсидій, пільг та пенсій українцям

Міністерство соціальної політики пояснило зменшення фінансування програм соціального захисту на 50 мільярдів гривень. Про це заявили представники міністерства.

Згідно з проектом бюджету України на 2025 рік, запропонованому урядом, на програми Міністерства соціальної політики виділять 419,2 мільярда гривень. Ця сума на 50 мільярдів менше, ніж у минулому році, коли на ці цілі було виділено 468,67 мільярда гривень.

За словами представників міністерства, причиною зменшення фінансування є зменшення кількості сімей з низьким рівнем доходу. Уряд зацікавлений у залученні коштів від міжнародних партнерів для підтримки потребних громадян.

"Держава надасть фінансову підтримку, необхідні виплати та послуги всім нужденним громадянам. А соціальні виплати та допомога буде профінансована належним чином. Мінсоцполітики, у свою чергу, продовжить працювати над пошуком ресурсів, у т.ч. – за рахунок міжнародних партнерів, для підтримки українців з найуразливіших категорій", – заявили в міністерстві.

У бюджеті на 2025 рік передбачено виділити 19,7 мільярда гривень на підтримку малозабезпечених сімей, що на 0,5 мільярда менше, ніж у 2024 році. Зниження зумовлене меншою кількістю одержувачів допомоги у минулому році, проте ця сума достатня, щоб захистити найуразливіші сім'ї.

Планується також виділити 80,8 мільярда гривень на підтримку українців у складних життєвих ситуаціях. Ця сума включає виплати для внутрішньо переміщених осіб, які залишаться на тому самому рівні: 3000 гривень для осіб з інвалідністю та дітей, 2000 гривень для інших категорій.

Зменшується бюджет на житлові субсидії та пільги до 42,3 мільярда гривень у порівнянні з 50 мільярдами у попередньому році. Міністерство соціальної політики пояснює, що ця сума відповідає очікуваним видаткам у зв'язку з підвищенням тарифів.

На соціальний захист людей з інвалідністю передбачено 6,7 мільярда гривень, що на 0,3 мільярда більше, ніж у 2024 році. Сума, виділена на соціальний захист дітей та сімей, залишиться на рівні попереднього року – 27,4 мільярда гривень.

Загальні витрати на пенсійне забезпечення складуть 780,9 мільярда гривень. При цьому планується проіндексувати найнижчі пенсії. Розвиток системи соціальних послуг забезпечать наданням 1,3 мільярда гривень, що на 22% більше, ніж у 2024 році.

Раніше вже було оголошено про зростання пенсій у 2025 році.

Читайте також