Вчені створили штучний інтелект, що вміє читати думки людей

Австралійські вчені розробили технологію DeWave, що перетворює думки на текст

Австралійські вчені створили технологію під назвою DeWave, яка може перетворювати людські думки на текст. Для цього потрібно лише вдягти спеціальну шапку, повідомляє Science Alert.

Учасники тестування одягали шапки та читали мовчки

В експерименті зняли більше двадцяти людей, які носили шапки і мовчки читали. Шапки записували їх мозкові хвилі за допомогою електроенцефалограми (ЕЕГ) і перетворювали їх у текст.

Це дослідження – новаторська спроба перекладу необроблених хвиль ЕЕГ безпосередньо в мову, ця подія знаменує собою значний прорив у цій галузі

Один із вчених з Технологічного університету Сіднея, Чін-Тенг Лін, заявив, що це дослідження є новаторською спробою перекладу необроблених хвиль ЕЕГ в мову, що є значним проривом у цій галузі.

DeWave досягла 40% точності та має потенціал полегшити комунікацію з пацієнтами та користування біонічними протезами

Наразі технологія DeWave досягла близько 40% точності на основі експериментів з одним з двох наборів показників. Це на 3% краще, ніж попередній стандарт перекладу думок із ЕЕГ записів. Метою вчених є досягнення точності близько 90%, що відповідатиме звичайним методам мовного перекладу та програмному забезпеченню розпізнавання мовлення.

Технологія DeWave також може стати корисною для пацієнтів з інсультом та паралічем, сприяючи полегшенню спілкування та використанню біонічних протезів.

Учені OpenAI попереджають про потенційну загрозу від штучного інтелекту

Декілька дослідників з лабораторії OpenAI надіслали раді директорів список, в якому попереджають про потенційну загрозу від розвитку штучного інтелекту, що може підійти небезпечно до людства.

Регулювання штучного інтелекту в Європі

Після багатогодинних переговорів делегати від Європейської комісії, Європейського парламенту і 27 країн-членів ЄС домовилися про регулювання штучного інтелекту.