Вдвічі відрізняється: Індекс Біг-Мака показав, скільки має коштувати долар в Україні

Два Биг-Мака, вартість долара
Два Биг-Мака, вартість долара

За оновленим Індексом Біг-Маку, у липні 2024 року гривня зайняла восьме місце з кінця у списку недооцінених валют світу. Вартість Біг-Маку в Україні становить 118 гривень, тоді як у США цей бургер коштує 5,69 доларів. Це свідчить про те, що гривня значно нижче, ніж має бути за паритетом купівельної спроможності.

Рейтинг опублікувало видання The Economist. За даними аналізу, гривня недооцінена на 49,5% від фактичного обмінного курсу. Згідно з розрахунками The Economist, курс купівельної спроможності гривні має бути на рівні 20,74 грн./долар.

У липні 2024 року найбільш недооціненими валютами світу виявилися грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. Цей список залишається незмінним з січня 2024 року.

З іншого боку, деякі валюти виявилися переоціненими щодо долара США. Найбільш переоціненою валютою є швейцарський франк (на 41,8%), за яким слідує уругвайське песо (24,3%), норвезька крона (18,9%), аргентинське песо (15,0%), євро (6,5%) ) та британський фунт (3,6%).

Індекс Біг-Маку був створений The Economist у 1986 році і базується на теорії паритету купівельної спроможності. Він показує, що валютний курс має вирівнювати вартість стандартного набору товарів та послуг у різних країнах. У разі цього індексу стандартним товаром є Біг-Мак.

Варто відзначити, що у липні 2022 року The Economist не міг оцінити курс гривні через закриття ресторанів McDonald's в Україні. Проте, після поступового поновлення роботи мережі, гривня знову з'явилася в індексі.

Російський рубль, натомість, залишається відсутнім в індексі через вихід McDonald's з російського ринку.

Читайте також