Великдень-2024: чи впливає новий церковний календар на дату свята

Великдень для багатьох вірян є найважливішим релігійним святом. Його дата змінюється щороку, оскільки це перехідне свято.

У цьому році Великдень українці будуть святкувати 5 травня, а католики - 31 березня. Різниця між ними становить більше місяця.

Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар не має жодного впливу на святкування Великодня. Православні християни вираховують дату Воскресіння Христового іншим чином, ніж католики.

Чому така велика різниця

Різниця полягає в тому, що католики та православні християни використовують різну Пасхалію для обчислення дати Великодня. Тому за юліанським і новоюліанським календарем Великдень може припадати на період з 4 квітня по 8 травня. Православна церква використовує дату весняного рівнодення для розрахунку, тому православний Великдень не може настати раніше 4 квітня.

Великий піст: які обмеження

Перед Великоднем віряни дотримуються Великого пісту, який триває 50 днів і є достатньо суворим. Цей піст допомагає духовно й фізично очиститися перед святкуванням великого свята. 2024 року Великий піст почнеться 18 березня і закінчиться 4 травня, перед самим Великоднем. Останній тиждень пісту, який вважається найсуворішим, називається Страсною седмицею.

Воскресіння Господнє: традиції та заборони

У це світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця, м'ясо та інші продукти, які потім стоятимуть на святковому столі.

У Великдень звичайно вітають одне одного фразою "Христос Воскрес!", на що відповідають "Воістину Воскрес!".

Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково ділиться крашанками. Той, чия крашанка розб'ється остаточно на святковому столі, вважається найсильнішим. Крім того, на столі часто стоять холодець, ковбаса, гусак, сало, пироги з різними начинками та паска - традиційна солодка випічка з родзинками.

Що не можна робити у Великдень

У Великдень Церква забороняє займатися важкою фізичною працею, проводити генеральне прибирання в оселі та висловлювати негативні емоції. Крім того, якщо вас попросили милостиню у свято Воскресіння Христового, необхідно надати її, щоб уникнути проблем і невдач у наступному році.

Щороку віряни дотримуються постів, щоб підготуватись до великих церковних свят. Gazeta.ua розкаже, які пости чекають українців, їхні періоди і що можна вживати у такі дні. Завжди не забувайте присвячувати вільний свій час молитвам.

Великий піст триває з 18 березня до 4 травня і є найдовшим пістом у церковному календарі. Він починається в понеділок за сім тижнів до Великодня і завершується в суботу.