Вибори до Європарламенту: популісти покращили результат — ЗМІ

Вибори до Європарламенту: популісти покращили результат — ЗМІ

Успіх правих партій на виборах до Європейського парламенту свідчить про поліпшення становища популістів і націоналістів у всьому блоці. У Франції партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" отримала понад 30% голосів і змусила Еммануеля Макрона оголосити дострокові вибори.

Джорджа Мелоні та її партія "Брати Італії" впевнено випередили своїх суперників, а в Німеччині "Альтернатива для Німеччини" (AfD) здобула значну перемогу, в той час як соціал-демократи канцлера Олафа Шольца скотилися до найгіршого результату в загальнонаціональному опитуванні. В Австрії на перше місце вийшла популістська партія "Свобода", випередивши консервативну Народну партію та соціал-демократів, повідомляє газета The Telegraph.

Однак, попри ці успіхи, проєвропейські центристи все ж отримали перемогу. У Німеччині традиціоналістичні християнсько-демократичні праві здобули переконливу перемогу, отримавши 31% голосів. Антиімміграційна Партія свободи Герта Вілдерса в Нідерландах отримала менший результат, ніж очікувалося, а "Фідес" Віктора Орбана в Угорщині — нижчий від очікуваного.

Проєвропейські партії здобули перемогу на виборах в Іспанії та Польщі. У підсумку, у Страсбурзькому парламенті проєвропейські центристи, зелені та соціалісти отримають більшість місць, що підвищить шанси Урсули фон дер Ляєн на другий термін на посаді президента Єврокомісії.

Соціалісти отримали найбільшу частку голосів на Мальті, в Румунії та Швеції, що допомогло лівоцентристам зберегти свої позиції другої за величиною групи в парламенті, хоча і набагато слабші, ніж у 1990-х роках.

Хоча наратив свідчить про проправий сплеск по всій Європі, реальність набагато складніша. Наскільки ці вибори є голосуванням проти некомпетентних основних партій, які багато обіцяють, але мало що роблять? Якби вони (включно з консерваторами у Великій Британії) звернули увагу на занепокоєння, які відчуває молодь, яка віддаляється від традиційних політичних позицій, вони могли б знищити популістську підтримку.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: