Вибори нового генсека: Рютте заручився підтримкою понад 20 країн-членів НАТО

Нідерландський прем'єр-міністр може очолити НАТО

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заручився підтримкою двох третин країн НАТО, щоб очолити військовий альянс. Про це повідомляє POLITICO із посиланням на двох поінформованих джерела.

"Після дуже інтенсивних раундів дискусій між членами Альянсу ми зараз знаходимося на тому етапі, коли понад 20 членів НАТО готові підтримати прем'єр-міністра Рютте на посаді наступного генерального секретаря", — сказав посадовець НАТО, який побажав залишитися анонімним.

Рютте, який веде кампанію на посаду генерального секретаря НАТО з листопада, єдиний кандидат, якого висунули 31 уряд-член Альянсу.

Згідно з правилами НАТО, рішення про призначення генерального секретаря має прийматися консенсусом, а це означає, що Рютте ще має заручитися підтримкою решти країн.

Дискусії "не є остаточними", але Рютте набуває дедалі більшої популярності серед членів НАТО.

Рішення буде прийнято на саміті у липні

Бажаючи завершити процес відбору у першому кварталі цього року, посол США в НАТО Джуліанна Сміт закликала союзників надати підтримку Рютте.

Наразі, 10 країн-членів НАТО ще не підтримали Рютте. Інший високопосадовець НАТО підтвердив цю інформацію та закликав місію Нідерландів при НАТО відповісти на запитання, які виникають у цих країн.

Причини утримання країн

Туреччина вимагає від Рютте не надавати перевагу країнам ЄС в альянсі. Угорщина має розбіжності з Рютте через його критику демократичного відступу країни.

Незрозуміло, чи підтримують Рютте країни Балтії, що настають на більшу політичну підтримку України на шляху до вступу в НАТО.

Джерело: ZN.UA