Військові вже користуються: в Україні розпочали серійне виробництво безпілотників Sirko

В Україні запустили в серійне виробництво вітчизняний безпілотний авіаційний комплекс Sirko, розроблений харківськими інженерами.

Компанія-розробник невдовзі представить другу версію безпілотника. Про це у коментарі Укрінформу розповів голова наглядової ради ТОВ "Науково-виробнича компанія Skyassist" Ігор Криничко.

За його словами, вдалося налагодити зв'язки з виробниками потрібних комплектуючих ‒ не лише китайськими, а й з ізраїльськими, канадськими, тайванськими та з інших країн.

"Нарешті можемо сказати, що серійне виробництво ми вже запустили. І зараз воно триває", ‒ зазначив Криничко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Близько тижня тому комісія від Міноборони України прийняла рішення надати доступ до експлуатації комплексу Sirko у військах. Про державну закупівлю цих безпілотників поки не йдеться. Їх закуповують для військових за волонтерські кошти. Розробники вже зібрали відгуки про практичне використання.

"Коли кажуть "все клас, усе добре", а є і такі відгуки ‒ це не для інженерів, не для конструкторів. А от коли мені дзвонять і кажуть, "а от так би було краще, а можна додати оце?" Це потрібно, це мотивація для нас. Ми працюємо, удосконалюємо. За кілька тижнів представимо вже Sirko 2", ‒ сказав Криничко.

За його словами, відгуки від українських захисників отримали із Куп'янського напрямку, а також з Херсонщини та Миколаївщини.

Протягом червня для військових відвантажили майже сотню таких комплексів. Потужності дозволяють виробляти їх 800-1000 на місяць.

За словами Криничка, компанія продовжує розробляти ударну версію безпілотника.

Sirko ‒ це тактичний розвідувальний БпЛА літакового типу з нерухомим крилом. Він забезпечує розвідкою відстань до 30 кілометрів.

Розмах його крил ‒ 93 см, вага ‒1,5 кг. Максимальна відстань, яку може пройти безпілотник ‒ до 130140 км. У повітрі може бути близько 1,5 години.

Наприкінці червня новим генеральним директором Укроборонпрому призначили 31-річного Германа Сметаніна.

Перед тим президент Володимир Зеленський звільнив генерального директора Укроборонпрому Юрія Гусєва за його заявою. ЗМІ писали, що Гусєв провалив ракетну програму. Так, за даними джерел, згідно з новими планами президенту Зеленському було обіцяно, наприклад, що уже в травні 2023 року українські ракети "Сапсан" (експортна назва "Грім-2") будуть масово нищити російську військову інфраструктуру в глибині території РФ.