Військовий розповів, за якої умови ЗСУ вийдуть із Вугледара

Солдат послухають команду у Вугледарі
Солдат послухають команду у Вугледарі

Війська ЗСУ покинуть Вугледар у Донецькій області, якщо не зможуть тримати оборону в міській забудові і якщо загрожує небезпека для життя військовослужбовців. Про це повідомив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко у інтерв'ю «Радіо Свобода».

За словами військового, ворог намагається продовжувати наступ по флангах, де знайшов зручні умови для просування через відсутність міської забудови і можливості збудувати фортифікації.

Тимочко підкреслив, що Вугледар зараз не перебуває в оперативному оточенні, але російські окупанти мають деякі переміщення.

«Бої навколо міста і бої за місто дуже жорсткі. Але треба розрізняти оточення і бої по флангах», — зауважив Тимочко.

Відводитимуть ЗСУ свої війська з Вугледара залежатиме від стану міста, зазначив голова Ради резервістів Сухопутних військ. Якщо місто буде зруйноване, міська забудова буде розвалена і немає можливості побудувати якісну оборону, то можливо війська будуть виводитися. Якщо загрожує життю і цілісності військових, то ймовірно їх також виведуть.

За даними британських розвідників, російські окупаційні війська продовжуватимуть тиснути на Вугледар упродовж наступного тижня.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що захоплення Вугледара не додасть особливої оперативної переваги російським військам для подальших наступальних операцій в західній частині Донецької області.

Вже два роки 72-а механізована бригада ЗСУ обороняє Вугледар на Донеччині. За цей час вони виснажились. Нині вони на ризикованому положенні, оскільки російські окупанти продовжують просуватися на північ від міста. Таку оцінку дав аналітик Forbes Девід Акс.

Раніше було повідомлено, що командира 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, яка тримає оборону на Донеччині поблизу Вугледара, Івана Вінніка звільнили з посади.

Читайте також