Виплата боргів інвесторам дозволить мати кошти на нові проєкти зеленої енергетики та системи накопичення енергії – інвестор

Виплата боргів інвесторам зеленої енергетики
Виплата боргів інвесторам зеленої енергетики

Уряд має провести швидкі перемовини з усіма інвесторами у нові енергетичні потужності в Україні та забезпечити виплату заборгованостей за вироблену електроенергію, щоб ці кошти були направлені на будівництво станцій відновлюваної енергетики та системи накопичення енергії.

Провести швидкі перемовини з усіма приватними гравцями на ринку відновлюваної енергії та підписати угоди, забезпечити 100% погашення старих заборгованостей на ринку ВДЕ за умови спрямування коштів на встановлення нових BESS систем (накопичення енергії), СЕС, ВЕС, біоТЕЦ та мобільних котелень протягом найближчих 6-12 місяців

За словами співзасновника Української асоціації відновлюваної енергетики Ігоря Тинного, в Україні зупинено темпи приросту ВДЕ, ніяка нова генерація не будується, але є прохання до західних країн надати допомогу.

Суть у тому, що ніхто не буде виробляти електричну енергію, якщо окупність цього бізнесу непередбачувана

Тинний розповів, що за час повномасштабного вторгнення побудував 1 МВт гідроенергетики проєкту, який розпочався раніше, і навіть його було завершити складно через проблеми з кредитуванням та недоплатами за вироблену електроенергію.

Нового ми нічого не будуємо, бо урядом створені всі умови, щоб нового нічого вже не будували, а лише добудовувати раніше розпочаті проєкти

Також, Ігор Тинний вважає, що Україна має побудувати протягом року 2 гігавати акумуляторних BESS систем, розпорошених на 250-300 окремих проєктів. Він зазначив, що ціна питання складає $700 млн.

Українська вітроенергетична асоціація вважає, що Україна має потребу у будівництві щонайменше 1 ГВт ВЕС щороку. Поки триває війна, країна може побудувати 4-5 ГВт потужності вітроенергетики.

Читайте також