Виплати по-новому: що зміниться для українських пенсіонерів із серпня

Український пенсіонер отримує гроші з банкомату
Український пенсіонер отримує гроші з банкомату

Пенсіонерам обіцяють зміни

Експерт з пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, що зміни для пенсіонерів чекають в серпні 2024 року. Одне з ключових нововведень - зарахування стажу за кордоном при призначенні пенсії в Україні, навіть якщо пенсійна угода з відповідною країною не підписана. Однак це стосуватиметься лише тих, хто не має достатнього загального стажу для отримання пенсії.

Експерт також попереджає переселенців-пенсіонерів, які отримують виплати через Ощадбанк, про необхідність проходити ідентифікацію кожні 6 місяців. У разі, якщо остання ідентифікація відбулася у січні 2024 року, то потрібно пройти ідентифікацію негайно, оскільки вже минуло півроку.

Майбутні зміни

Згідно з бюджетною декларацією уряду на 2025-2027 роки, прожитковий мінімум і мінімальну зарплату не планують підвищувати, але передбачається індексація пенсій.

Середня пенсія і виплати

Станом на 1 липня 2024 року середня пенсія в Україні становить 5 816,62 грн, що на 9,5% більше, ніж рік тому. Однак чверть пенсіонерів отримує пенсію менше 3 000 грн, а більш ніж 62% пенсіонерів отримують пенсію до 5 000 грн.

Також Коробкін повідомив про ініціативу депутатів щодо збільшення власних пенсій, яка може привести до зростання середньої пенсії народних обранців до 29 000 грн.

Наостанок експерт нагадав про разові виплати до Дня Незалежності для учасників війни та осіб з інвалідністю внаслідок війни першої групи, розмір яких може сягати від 450 грн до 3 100 грн.

Читайте також