Вірменія й Азербайджан погодили головні принципи мирного договору

Згідно з повідомленням прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, Вірменія і Азербайджан домовилися про основні принципи мирного договору. Обговорення цього процесу продовжуються. Про це він заявив під час сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Єревані.

За словами прем'єр-міністра, хорошою новиною є досягнення основних принципів миру. Однак, поганою новиною є те, що діалог між Вірменією та Азербайджаном здійснюється різними дипломатичними мовами, і часто сторони не розуміють один одного.

Прем'єр-міністр пояснив, що це має об'єктивні причини, зокрема, тривалий конфлікт з історичним контекстом, жертвами конфлікту, в'язнями і нерозпочатими родичами. Також, панує атмосфера ненависті та підозрів, іноді прикраються небезпечними намірами.

Зазначимо, що міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов раніше заявляв, що Азербайджан очікує від Вірменії нового пакету пропозицій щодо мирного договору.

Також було повідомлено, що 23 жовтня міністри закордонних справ Ірану, Туреччини та Росії зустрілися з міністрами Азербайджану та Вірменії в Тегерані, де обговорили прогрес у досягненні мирної угоди між двома країнами південного Кавказу.

На ремніцю, президенти Вірменії і Азербайджану за посередництвом Європи підтвердили дорожню карту щодо нормалізації відносин. Ця дорожня карта включає розміщення місії цивільного спостереження вздовж державного кордону між Вірменією та Азербайджаном.