Воювати потрібно з розумом - Байден дав поради Ізраїлю

Президент США Джо Байден закликав Ізраїль уникати повторення помилок, які американці допустили в боротьбі з терористами після 11 вересня 2001 року. Він порадив Ізраїлю проявляти розум під час ведення війни з угрупуванням ХАМАС і не піддаватися емоціям - таку думку висловив Байден, повідомляє Business Insider.

Президент заявив: "Справедливість повинна перемогти. Але я хочу попередити: нехай ви не дозволяєте цій злобі охопити вас. Після 11 вересня ми в Сполучених Штатах переживали гнів. Ми прагнули справедливості і досягли цілей, але також допустили помилки."

Тодішніми підозрюваними в терористичному акті була організація "Аль-Каїда". Спочатку лідер групи, Осама бін Ладен, заперечував свою причетність до теракту, але потім взяв на себе відповідальність за нього. Він назвав присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку своїм мотивом.

У відповідь на теракт, президент США Джордж Буш оголосив "війну тероризму" і розпочав вторгнення до Афганістану, де таліби приховували представників "Аль-Каїди". Однак американська боротьба з тероризмом вийшла за межі Афганістану після вторгнення до Іраку у 2003 році, коли було поширено неправдиву інформацію про наявність зброї масового знищення в цій країні. Спочатку американці та їх союзники здолали опору, але внаслідок жорстокого повстання було втрачено багато людських життів.

У результаті цієї війни загинуло близько 300 тисяч людей, серед них 4599 американських військовослужбовців. Ці події призвели до посилення Ірану та підвищення активності радикальних організацій.

Під час свого візиту в Ізраїль, президент США Джо Байден намір зробити "важкі питання" лідерам Ізраїлю, повідомив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому, Джон Кірбі.