Вступ Україні до ЄС. Сьогодні Єврокомісія оголосить важливе рішення

8 листопада Єврокомісія оголосить своє рішення щодо готовності України розпочати офіційні переговори про вступ до Євросоюзу. Остаточне рішення буде прийняте на саміті ЄС у грудні.

Очікується, що Україна та Молдова отримають підтримку Європейської комісії для переходу до наступного етапу.

Вже 4 листопада глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн похвалила Київ за виконання понад 90% семи контрольних показників реформ, встановлених Брюсселем. Вона вірить, що Україна зможе досягти своєї амбітної мети отримати рішення про відкриття процесу переговорів про вступ до ЄС ще цього року.

Однак, дипломати з країн ЄС, які підтримують Україну, визнають, що дискусія у грудні буде складною, а згода на початок переговорів може бути залежна від подальших реформ. Вони наголошують на необхідності домовитись про реалізацію ряду умов.

Європейська комісія, за інформацією агентства Bloomberg, передбачає позитивний висновок для України, але з умовами. Серед них - захист прав мовних меншин та посилення боротьби з корупцією.

Україна офіційно подала заявку на членство у ЄС після російського вторгнення у 2022 році і отримала статус кандидата на вступ в червні. Водночас, Угорщина готується виставити вето на перспективу вступу України на саміті ЄС у грудні, де очікується ратифікація позитивної рекомендації Єврокомісії щодо початку переговорів.

Заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова підкреслила важливість підтримки українського курсу на саміті ЄС. Вона нагадала, що Україна має право самостійно вирішувати про своє майбутнє і краще співпрацювати з Євросоюзом.