Закон про мобілізацію: є ймовірність блокування рахунків ухилянтам

Ухилянтам загрожують блокування рахунків та заборона виїзду за кордон

Згідно з повідомленням народної депутатки Ірини Фріз, існує ймовірність, що ухилянтам від призову на військовий облік можуть бути застосовані такі санкції, як блокування рахунків, заборона керування транспортними засобами та виїзд за кордон.

Сьогодні Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки продовжив розгляд законопроєкту про мобілізацію. Були прийняті рішення про перегляд попередніх рішень та розглянуто комітетські правки.

"Не підтримала рішення Комітету про перегляд правок, якими відхилялось введення тимчасових обмежень (блокування рахунків, заборона керування транспортними засобами, виїзд за кордон), проте виявилась у меншості. Отже, тепер комітет повторно буде розглядати дану норму", - написала Ірина Фріз.

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення проведення мобілізації та військового обліку. Пропонується змінити призовний вік на 25 років та встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

Кабінет міністрів працює над розробкою більш справедливих підходів до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження та впливу на економіку. Законопроєкт також передбачає розширення категорії заброньованих працівників та перегляд підприємств, які можуть бронювати своїх співробітників.

Прийняття законопроєкту про мобілізацію очікується до кінця березня.