Українцям відповіли, що буде, якщо не оновлювати дані в ТЦК та не сплачувати штрафи

Українцям відповіли, що буде, якщо не оновлювати дані в ТЦК та не сплачувати штрафи

У Верховній Раді пояснили наслідки для ухилянтів від оновлення військово-облікових даних

У коментарі ТСН, народний депутат, член профільного комітету парламенту Ірина Фріз розповіла про передбачену відповідальність.

Вона зазначила, встановлені штрафи від 17 до 25,5 тисячі гривень накладаються за неоновлення даних у військовому обліку. Якщо призовник не оновив дані та не сплатив штраф, він вважається ухилянтом та підпадає під дію статті про порушення мобілізаційного законодавства, що передбачає кримінальну відповідальність – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Однак, пише ТСН.ua, посилаючись на власні джерела в парламенті, поки що немає чіткого розуміння щодо подвоєння несплачених штрафів та терміну їх сплати – 10, 15 днів або більше. Один із депутатів визнав існування певної "чехарди" у цьому питанні.

Мобілізація в Україні / Фото: Getty Images

Адвокати, у свою чергу, наголошують на тому, що штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються. За несплату розпочинається виконавче провадження з додатковими витратами близько 10% від суми штрафу. У той самий час подвоєння передбачено інших видів правопорушень, наприклад, порушень ПДР.

Сплата штрафу може розцінюватися як визнання особою вчиненого правопорушення. А у разі несплати протягом місяця державні виконавці можуть змушувати сплатити потрібну суму.

Нагадаємо, 18 травня новий закон про мобілізацію набув чинності. Ми розповідали про основні нововведення.

Читайте також: