Замах на Трампа і невдачі Байдена: союзники сумніваються у надійності США — WSJ

Замах на Трампа і Байден: сумніваються в надійності США
Замах на Трампа і Байден: сумніваються в надійності США

Спроба вбивства Трампа і промахи Байдена змінили політичний розрахунок

Після спроби вбивства Дональда Трампа і неудачних появ Джо Байдена, уряди по всьому світу готуються до можливого другого президентства Трампа. Таке рішення зумовлене занепокоєнням виборців щодо психічного здоров'я Байдена та можливою симпатією до Трампа після замаху. Цю інформацію повідомляє газета The Wall Street Journal.

Для деяких країн це ситуація нагадує, що будь-яка країна може страждати від політичного насильства, а не є винятком. Наприклад, у травні прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо ледь не загинув під час стрілянини.

Різні реакції на можливе повернення Трампа в Білий дім

Різні країни різним чином відреагували би на повернення Трампа в Білий дім. Деякі, такі як Росія та Ізраїль, вітають цей сценарій на початковому етапі. Україна та багато європейських країн хвилюються, що Трамп може менш підтримувати стримування агресивної Росії та послабити НАТО. Торговельна політика Трампа, зокрема обіцяні тарифи на іноземні товари, також створює занепокоєння для Китаю, Мексики та Європи.

Занепокоєння щодо Америки та її впливу на світ

Нещодавні події в США викликали занепокоєння, яке виходить за рамки обраного кандидата. Незалежно від результату виборів, США стали більш протекціоністськими і настороженими щодо міжнародних зв'язків. За оцінками політологів, розбіжності в американській політиці обмежують її здатність діяти на світовій арені, починаючи з безпеки і закінчуючи торгівлею.

Існує глибоке занепокоєння з приводу того, чи зможе Америка продовжувати лідирувати, будувати партнерства та альянси. Навіть за демократичної адміністрації існує так багато обмежень всередині країни через дисфункціональну, поляризовану та партійну політику, що навіть якщо президент має добрі наміри, йому буде важко їх реалізувати", - розповіла Леслі Вінджамурі, директорка програми США та Америки в Chatham House.

Джерело: ZN.UA

Читайте також