Зарплати в армії: скільки платять в армії за контрактом

Для України питання забезпечення армії в останні роки стоїть на першому місці. Саме тому так важливі зарплати в армії. Вони визначаються цілою низкою чинників. Наприклад, посада.

Питання, яка зарплата в армії, досить часто змінюється. Адже, скільки платять в армії зараз, не платять ніде. Утім, дохід у середньому на місяць чи на день в Україні пов'язаний із великим ризиком. Тому скільки можна заробити в армії в Україні доволі спірне та суперечливе питання. 

Яка зарплата в армії за контрактом? 

Щоб зрозуміти, скільки платять в армії призовникам або скільки платять за контракт в армії, необхідно ознайомитися із загальними цифрами. Тільки на 2024 рік на безпеку і оборону країни було виділено 1,69 трлн гривень. Зокрема й зарплата всіх в армії. 

зарплата в армії

Рік 2024 вже почався, а тому військовослужбовцям уже виділили майже 751 млрд грн. З них майже 15 млрд підуть на підтримку ветеранів. 

Для початку потрібно зрозуміти, з чого і як формується зарплата військовослужбовців. Що входить у це поняття:

  • забезпечення на кожен місяць;

  • надбавки. 

Наразі, поки діє воєнний стан, такі надбавки становлять від 30 до 100 тисяч гривень. Вони залежать від багатьох чинників. 

При цьому регулярне забезпечення також має 2 частини. Основне забезпечення називається ще окладом. Він безпосередньо залежить від посади та статусу військовослужбовця. Звання безпосередньо впливає на дохід в армії. 

Додатково військовослужбовці можуть заробити надбавки. Для цього враховується особливість служби. Для прикладу, режим секретності або інші спеціальні режими передбачають вищу зарплату. 

Утім, якщо йдеться про військовослужбовців, то задовольняння і є зарплата. Вважати його зарплатною не потрібно, але за своєю функцією виплати схожі. Річ у тім, що військові не залежать від Кодексу законів про працю. Трудового договору в такої групи громадян теж немає. Для них є окремий закон. 

Основні положення про зарплату в армії

Зарплата в українській армії визначається різними факторами, включно з військовим званням, рівнем кваліфікації, тривалістю служби та спеціальними додатками. 

Основна система заробітної плати військовослужбовців в Україні включає:

  1. Ставки. Заробітна плата військовослужбовців в Україні залежить від їхнього військового звання. Чим вище звання, тим вища зарплата. Військові звання діляться на різні категорії, і кожній категорії відповідає певна ставка зарплати.

  2. Додаткові виплати. Військовослужбовці можуть отримувати додаткові виплати за виконання спеціальних завдань, службу в умовах підвищеної небезпеки, а також за інші особливі обставини.

  3. Стаж. Зарплата також залежить від тривалості служби в армії. Що більший стаж, то вища зарплата.

  4. Соціальні гарантії. Військовослужбовці мають право на різні соціальні виплати та пільги, які можуть включати медичне страхування, житлові умови, відпустки та інші види підтримки.

Зарплата в армії в Україні може досить часто змінюватися, і це потрібно враховувати. 

Якщо підсумувати, то розмір грошового забезпечення залежить від:

  • посади;

  • військового звання;

  • тривалості, інтенсивності та умов військової служби;

  • кваліфікації.

Якщо в армії є особливості проходження служби, то у службовця є надбавки. І їх може бути багато. Крім цього, якщо розглядати звичайний час, коли в країні немає особливих проблем, важливим є ступінь, вчене, почесне або спортивне звання. Усі ці фактори були важливі особливо до 2022 року. 

Зарплата службовців у 2024 році 

Якщо повернутися до 2024 року, то у службовців є мінімальні заробітні плати. Мобілізований військовий може заробляти на місяць 33 тис гривень. Солдат заробляє близько 20 тис. гривень на місяць, і до нього підсумовується оклад за звання в розмірі 13 тис. гривень. При цьому податок на оклад не вилучається. Цілком логічно, що військові не платять військовий збір. 

яка зарплата в армії

Військовослужбовці можуть розраховувати і на додатковий оклад. Якщо службовець виконує спеціальні та бойові завдання, поки що захищає громадян України, щомісяця він отримує близько 30 тис грн. У цьому випадку робота службовця пов'язана з великими ризиками (здійснення захисту безпеки населення та інтересів держави). У 2024 році йдеться про агресію Росії, яка спрямована в бік громадян України.

Окрему увагу варто приділити службовцям органів військового управління. Якщо вони також виконують спеціальні та військові завдання, то щомісяця отримують близько 50 тис грн. Мова про службовців у складі органів військового управління, штабів і командування. Такі завдання вважаються важливішими і важчими, тому й зарплата відповідно вища. 

Є у 2024 році ще одна категорія військовослужбовців. Вони отримують по 100 тис грн щомісяця, поки діє воєнний стан. Йдеться про військових, які перебувають у зоні активних бойових дій. Також до цієї категорії входять службовці, які проходять реабілітацію або лікування. Надбавка доступна і тим, хто потрапив у полон. 

Зарплата військовослужбовців у різних країнах світу: приклади для порівняння 

Країна, в якій служить військовий, визначає і рівень його доходу. В іншій країні також важливі такі чинники, як військове звання, рівень кваліфікації, тривалість служби.

Кілька прикладів, скільки платять в арміях різних країн світу:

  1. Зарплата в армії США залежить від військового звання та кваліфікації. Військовослужбовці також можуть отримувати додаткові виплати та бонуси за особливі обставини та службу.
  2. Зарплата в Китайській народній визвольній армії (КНВА) також залежить від військового звання та кваліфікації, а також може включати додаткові виплати та соціальні гарантії.
  3. Зарплати військовослужбовців в Ізраїлі також залежить від кваліфікації та службових обов'язків.

Загалом у світі служба в армії вважається почесною й оплачується досить добре. Як і скрізь, у такій сфері є свої нюанси й особливості. Їх потрібно враховувати, перед вступом до армії. В іншому армія може дати старт для військової кар'єри.