Засуджена за хабар «ексміністр» Криму хоче воювати проти України

Колишня "міністрка культури" Криму Віра Новосельська проситься на фронт

Колишня "міністрка культури" анексованого Криму Віра Новосельська, яку засудили на 10 років за хабар, попросила відправити її на фронт. Заяву на службу "в зоні спецоперації" написала сама Новосельська, яка отримала 10 років ув'язнення за отримання хабара.

За інформацією російських ЗМІ, Новосельська знаходиться в московському СІЗО, де нещодавно її відвідав представник гром’яної спостережної комісії Москви. Новосельська заявила, що подала відповідну заяву вже три місяці тому.

“Член Ради з прав людини при президентові Росії Єва Меркачова в розмові з виданням “Подъем” назвала прохання Новосельської “перспективним”, оскільки російській армії, яка воює в Україні, не вистачає “медсестер, санітарок і, взагалі, жінок, які б, як то кажуть, у тилу працювали”, - йдеться в публікації.

За словами Меркачової, вона знає про кількох засуджених жінок, які хочуть бути відправленими на фронт. Серед них є фігурантки резонансних кримінальних справ, такі як Євгенія Хасіс, яка була засуджена за звинуваченням у співучасті у вбивстві відомого адвоката Станіслава Маркелова і журналістки "Нової газети" Анастасії Бабурової (подія сталася в 2009 році).

Новосельську засудили в липні 2023 року до 10 років позбавлення волі. Її визнали винною у отриманні хабара на 25 мільйонів рублів за "загальне заступництво" під час будівництва Кримського державного центру дитячого театрального мистецтва.

Новосельська працювала заступником міністра культури АРК Крим з 2009 по 2013 рік. З 2013 по 2014 рік вона була художнім керівником Кримського академічного театру ляльок, а також працювала викладачем Сімферопольського музичного училища імені Чайковського. Вона була відправлена у відставку з поста "міністрки культури" Криму у 2014-2021 роках через "втрату довіри".

Україна зазнає шкоди від російських обстрілів

Росія змінила стратегію знищення енергетичної інфраструктури України, використовуючи високоточні ракети для атаки на менш захищені райони. Спричинені шкоди не такі масштабні, як минулого року, проте цьогорічні обстріли мають серйозні наслідки. Росія має намір продовжувати обстріли, стверджує Financial Times.

За офіційними заявами України, широкомасштабний наступ російської армії можливий тільки наближаючись до осені, але навіть більш імовірний наприкінці року. Про це заявив експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. Він додав, що у травні-червні наступ буде можливий лише в разі прориву росіянами фронту та створення умов для атаки з вихідних позицій, які вони вже мають. Проте, якщо США повернуться до активної підтримки, а Євросоюз надасть допомогу, Росія не зможе розпочати наступ наприкінці травня.