Зеленський обговорив з Ердоганом визволення українських полонених

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів розмову з главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом стосовно українсько-турецької співпраці.

Зеленський подякував Ердогану за співпрацю в різних сферах, зокрема в оборонній, та закликав до подальших зусиль для посилення співпраці між країнами. Президент висловив вдячність Туреччині за підтримку морського експортного коридору з України, який вже пройшов 14 млн тонн вантажів або понад пів тисячі суден.

У ході розмови також була обговорена формула миру, зокрема повернення полонених і депортованих осіб, а також українських дітей, які були викрадені. Зеленський підкреслив важливість посередництва Туреччини для звільнення полонених в Криму, зокрема кримських татар.

Міжнародна зустріч на рівні радників

Зеленський також оголосив підготовку нової міжнародної зустрічі на рівні радників, яка відбудеться у січні у Давосі. Він запропонував Туреччині взяти участь в цій зустрічі, яку та погодила. Президент наголосив, що спільна робота між країнами має продемонструвати важливість дотримання міжнародного права та поваги до націй та територіальної цілісності держав.

Варто зазначити, що Туреччина не дозволила двом британським мінним тральникам пройти через її води для використання Україною, посилаючись на порушення Міжнародного пакту про прохід через протоки у воєнний час.

Крім того, Ердоган заявив, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу діє так само, як діяв нацистський лідер Адольф Гітлер, дозволяючи ЦАХАЛу здійснювати "звірства" в Газі.