Зеленський оголосив цьогорічних лауреатів Шевченківської премії

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка за 2023 рік.

Окрім того, він затвердив новий склад Комітету Шевченківської премії. Документ опубліковано на сайті президента.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Згідно з Указом, Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року удостоєні:

- поетеса Катерина Калитко за книгу поезій "Орден мовчальниць";

- виконавці гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук за аудіоальбом "Пісні Української революції";

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

- журналіст Віталій Портніков за публіцистичні статті та виступи останніх років;

- режисерка Ірина Цілик за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

"Установити на 2023 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка 429 тисяч гривень кожна", йдеться у документі.

Цим же Указом затверджено новий персональний склад Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Очолив його колишній міністр культури Євген Нищук. Заступником голови призначено письменника та літературознавця Дмитра Чистяка.

Комітету доручено провести конкурс на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року для відзначення видатних творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі українського народу під час збройної агресії Російської Федерації проти України.

Голова та член Комітету з Національної премії ім. Шевченка Юрій Макаров у березні склав з себе повноваження. Таке рішення він прийняв після скандальної ситуації навколо нової номінації.

Пізніше усі члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка заявили про складання повноважень. Сказали, що не згодні з тим, щоб вводити нові номінації або будь-які інші зміни у прискореному порядку.