Зерновий коридор під загрозою: Росія відновлює атаки на чорноморські порти - NYT

Російський флот біля чорноморського порту
Російський флот біля чорноморського порту

Росія затоплює інфраструктуру українських портів

Росія продовжує посилювати свої атаки на порти Чорного моря та цивільне судноплавство з метою завдати шкоди економіці України та зірвати її експорт.

Особливо цільовими об'єктами є судна, що плавають під прапорами малих країн, які не змогли б помститися Росії. Зокрема, минулого понеділка було атаковано контейнеровоз під прапором Палау, а за день до цього пошкоджено судно під прапором Сент-Кітс і Невіс.

Європейська комісія звинуватила Росію у використанні поставок продовольства з України як зброї, оскільки внаслідок атак страждають люди, які найбільше його потребують. Говорити про це було на брифінгу для преси.

Олексій Кулеба, віце-прем'єр-міністр з питань відновлення України, повідомив, що з початку вторгнення до лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 300 портових об'єктів в Одесі та навколо неї. Основними цілями є порти, цивільні судна та зерносховища.

Атаки Росії мають на меті зменшити експортний потенціал України, особливо у сфері зерна. Це спричиняє проблеми для країн, що розвиваються, та Європи. Україна експортує зерно в близько 40 країн, зокрема в Африку, Китай та на Близький Схід.

Українська дипломатія активно працює, щоб залучити партнерів, які надалі нададуть більше військової допомоги для боротьби з російським вторгненням та запобігти дестабілізації світових ринків зерна.

Читайте також