78 км «з нуля» за сім місяців. Почав роботу водогін «Запоріжжя-Томаківка-Марганець»

78 км «з нуля» за сім місяців. Почав роботу водогін «Запоріжжя-Томаківка-Марганець»

У Запорізькій та Дніпропетровській областях запрацював магістральний водогін, побудований з нуля

У Запорізькій та Дніпропетровській областях запрацював магістральний водогін, який був зведений з нуля після руйнування дамби Каховської ГЕС росіянами. За словами Максима Школя, власника компанії Autostrada, яка була підрядником будівництва водогону, вода вже почала подаватися із Запоріжжя до насосно-фільтрувальної станції у Марганці, а друга гілка забезпечить водою Нікополь, Покровське та Червоногригорівку. Будівництво водогону завершили ще у лютому, проте чекали на визначення балансоутримувача та забезпечення постійною напругою.

За словами Школя, проєктувальники, геодезисти та будівельники працювали безпосередньо на об'єкті цілодобово, паралельно виконуючи проектування, отримання умов та дозволів. Були вирішені надскладні задачі, пов'язані з прокладанням траси та розміщенням трубопроводів під дорогами, залізницею та річкою за допомогою горизонтального буріння. Після завершення робіт було також виконано ремонт доріг, озеленення та благоустрій територій, де проходив магістральний водогін.

Магістральний водогін має протяжність 77,9 км та проєктну потужність 150 тис. м3 води за добу. Шкіль підкреслив, що важливо було забезпечити забір води з Дніпра, який має постійний приток. Для забезпечення електропостачання було споруджено лінії електропостачання та встановлено дизель-генератори на кожній підстанції як резервне джерело живлення. Зараз питання щодо фінансування будівництва водогону є відкритим.

Читайте також: