Безплатні Led-лампи роздадуть усім українцям – як отримати

Безплатні Led-лампи роздадуть усім українцям – як отримати

Від січня повнолітні українці зможуть безплатно отримати п'ять світлодіодних ламп замість старих ламп розжарювання.

Для цього необхідно заздалегідь записатися в "Дії", повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку в "Дії", прийти у відділення Укрпошти та обміняти п'ять ламп старого зразка на таку ж кількість світлодіодних", йдеться в повідомленні.

Зазначається, що заміна 50 млн ламп допоможе щомісяця економити електроенергію.

"Це суттєва економія. Наприклад, 50 мільйонів LED-лампочок можуть розвантажити роботу цілого реактора атомної електростанції", додали в міністерстві.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пояснила, що економія становитиме 1 гігават*год електроенергії, що відповідає обсягам генерації однієї атомної електростанції.

Але для того, щоб досягти такої економії, доведеться створити логістику, за якої енергоефективну лампу отримає кожен, хто її потребує. Йдеться і про приватний сектор, багатоквартирні будинки, школи, лікарні тощо.

Однак для масштабної заміни необхідно створити таку логістику:

у багатоквартирних будинках та квартирах заміну ламп можна зробити за допомогою ОСББ, керуючих компаній; у приватних будинках за допомогою місцевого самоврядування; у громадських будинках за допомогою органів місцевої влади.

"Ми всі уважно вислухали президента Зеленського, який звернувся до міжнародної спільноти щодо надання 50 млн LED-ламп для українських будинків. Вони важливі, тому що на 88% енергоефективніші за старі лампочки. Це надзвичайне енергоощадження", заявила фон дер Ляєн у Twitter.

У Києві після останньої російської атаки вимушені повернутися до відключень електроенергії. Нині енергетики працюють над відновленням стабільної роботи мережі, повідомив голова міської військової адміністрації Сергій Попко.