Хто такий Фаундер: все про посаду Founder

Хто такий Фаундер: все про посаду Founder

Підшукуючи собі роботу, особливо у перспективній сфері, варто звернути увагу, хто такий фаундер. 

Founder (фаундер) – це людина чи група людей, які ініціювали створення компанії, організації чи стартапу. Фаундери відіграють ключову роль у зародженні та початковому розвитку свого підприємства, приймаючи рішення про його мету, бачення та стратегію. По суті без такої людини складно обійтися на початковій стадії. 

Хто такий founder та які у нього обов'язки? 

Якщо з обов'язками фаундера можна ще розібратися, то з функціями такого фахівця виникають непорозуміння. 

хто такий фаундер

Основні обов'язки та функції, які виконує Founder:

  1. Ідея та концепція. До обов'язків такого фахівця входить розробка ідеї та концепції бізнесу. Також він займається визначенням унікальної концепції, яку пропонуватиме компанія. Це свого роду “серце” майбутнього підприємства. 

  2. Створення бізнес-плану. До обов'язків такого працівника входить розробка бізнес-плану, що включає аналіз ринку, конкурентний аналіз, стратегію маркетингу та фінансові прогнози.

  3. Формування команди. Він відповідає за підбір та наймання ключових співробітників, які допоможуть реалізувати бізнес-ідею. На його плечі також лягає створення корпоративної культури та мотивації команди.

  4. Залучення інвестицій. Він також шукає та займається залученням інвесторів, підготовкою презентацій та переговорами з потенційними інвесторами. До його обов'язків входить управління фінансами на ранніх стадіях компанії.

  5. Організація та управління щоденною операційною діяльністю, а також забезпечення виконання поставлених цілей та завдань.

Такий фахівець відповідає за розробку стратегії. Йдеться про визначення довгострокової стратегії компанії та коригування стратегії на основі ринкових умов. До його обов'язків також належить масштабування бізнесу. Йдеться про пошук можливостей для зростання та розширення компанії, а також впровадження нових продуктів чи послуг, вихід на нові ринки.

Фаундер може займатися і правовими чи адміністративними питаннями. До його обов'язків належить реєстрація компанії та забезпечення дотримання всіх юридичних вимог. Також він управляє договорами та правовими аспектами бізнесу.

Хто може стати фаундером? 

Така непроста професія дуже важлива для будь-якого підприємства-початківця. Якщо є бажання освоїти таку професію, необхідно мати деякі важливі якості. 

Навички та якості, необхідні Founder:

  1. Лідерство. 

  2. Креативність та інноваційність у мисленні. 

  3. Комунікаційні навички. 

  4. Фінансова грамотність. 

  5. Стратегічне мислення. 

  6. Гнучкість та адаптивність. 

  7. Управлінські навички. 

Загалом за бажання кожен може освоїти таку професію. 

Різниця між Founder та Co-Founder

У організації підприємства є досить схожі вакансії. Втім, якщо копнути глибше, то між ними значно більше відмінностей (вони виконують різні функції). 

Кілька слів про те, хто такий Founder. Зазвичай це людина, яка придумала та ініціювала створення компанії. Це може бути єдиний фундатор. Він має свою роль і свої обов'язки. 

хто такий founder

У створенні компанії та її управлінні може брати участь і Co-Founder. Співзасновник — людина, яка приєдналася до ініціатора на ранніх стадіях і зробила значний внесок у розвиток компанії. Співзасновників може бути кілька. Зазвичай, така людина підключається пізніше, коли компанія вже створена. 

Загалом фаундер відіграє ключову роль у створенні та розвитку компанії, починаючи з ідеї та закінчуючи масштабуванням бізнесу. Це відповідальна та багатогранна посада, яка потребує різних навичок та якостей.

Читайте також: